Tussen veiligheid en vrijheid: De impact van noodmaatregelen op democratische beginselen in Finland en Nederland - van Diggelen, Justin (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Crisissen vormen vaak een moment waarop de grenzen van democratische waarden onder druk komen te staan. In Nederland resulteerde de tijdelijke coronawet (2020) in een delicate afweging tussen de bescherming van de volksgezondheid en het behoud van democratische vrijheden. Ook de asielnoodwet van vandaag de dag is omstreden. Dit patroon van crisis-beleid, dat ten koste gaat van democratische normen, blijft niet beperkt tot Nederland, maar blijkt ook uit historische gevallen zoals de situatie in Finland tijdens de Koude Oorlog.