Het kleedje voor Hitler: een familiegeschiedenis : Een kundige confrontatie met het familieverleden - Nolten, Roos (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Sinds januari van dit jaar heeft het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging de namenlijst openbaar gemaakt van mensen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter. Nabestaanden zagen zich soms geconfronteerd met het NSB-verleden van hun familieleden en ook nu de Tweede Wereldoorlog vele decennia achter ons ligt, blijkt die confrontatie moeilijk te zijn voor velen. De studie Opa war kein Nazi (2002) van sociaalpsychologen Welzer, Moller en Tschuggnall toont dat men, in ieder geval in Duitsland, die con-frontatie nog wel eens uit de weg gaat. Met name de kleinkinderen, die van jongs af aan hebben geleerd dat een groot deel van de Duitse bevolking Hitler steunde, zien hun eigen grootouders vaak toch als de uitzondering. Bas von Benda-Beckmann gaat de confrontatie wél aan in zijn opgetekende familiegeschiedenis. In zijn boek Het kleedje voor Hitler onderzoekt hij wat de individuele betrokkenheid van zijn familieleden is geweest bij het Derde Rijk. En dat doet hij met verve.