Concordantie en meerwaarde van informant- versus zelfrapportage bij persoonlijkheids­diagnostiek: een systematische review

Auteurs

  • Mariska H.W. Eleveld Expertisecentrum Persoonlijkheidsstoornissen bij Ouderen, Mondriaan GGZ, Heerlen
  • Inge Debast Vakgroep psychologie en educatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel
  • Gina M. P. Rossi Vakgroep psychologie en educatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel
  • E. Dierckx Vakgroep psychologie en educatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel
  • Sebastiaan P. J. van Alphen Vakgroep psychologie en educatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel

DOI:

https://doi.org/10.36613/tgg.1875-6832/2019.04.01

Trefwoorden:

informant, ouderen, persoonlijkheidskenmerken, persoonlijkheidspathologie, zelfrapportage

Samenvatting

Inleiding: In diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen wordt vooral gebruik gemaakt van zelfrapportage-vragenlijsten, maar in toenemende mate ook van informantrapportage. Het doel van deze systematische review is om de concordantie en meerwaarde van informant- versus zelfrapportage bij het meten van persoonlijkheidspathologie bij volwassenen en ouderen aan de orde te stellen.
Methode: Er is systematisch gezocht naar relevante literatuur gepubliceerd tussen 2000 en 2018, via de databases Scopus, PsychINFO en PubMED. Tevens zijn de referentielijsten van geïncludeerde artikelen bekeken. In totaal zijn 46 studies geïncludeerd.
Resultaten: De concordantie tussen informant- en zelfrapportage is slechts matig, maar het hoogste wanneer de relatie is gekenmerkt door interpersoonlijke intimiteit (bijvoorbeeld tussen partners). De concordantie tussen informanten is iets beter dan tussen informant- en zelfrapportage. Informantrapportage heeft vooral een toegevoegde waarde boven zelfrapportage om externaliserende persoonlijkheidskenmerken en interpersoonlijk functioneren in kaart te brengen. Daarnaast is informantrapportage een betere voorspeller voor gezondheid, adaptief vermogen en beroepsmatig functioneren. Zelfrapportage daarentegen is meer geschikt voor intrapsychische kenmerken.
Conclusie: Informant- en zelfrapportage kunnen complementair aan elkaar zijn. Empirisch onderzoek bij ouderen omtrent dit thema is nagenoeg onontgonnen terrein en verdient meer aandacht.

Downloads

Gepubliceerd

2023-07-13

Nummer

Sectie

Wetenschappelijk artikel

Citeerhulp

Concordantie en meerwaarde van informant- versus zelfrapportage bij persoonlijkheids­diagnostiek: een systematische review. (2023). Tijdschrift Voor Gerontologie En Geriatrie, 50(4). https://doi.org/10.36613/tgg.1875-6832/2019.04.01

Gelijkaardige artikels

31-40 van 330

U kan ook begin een geavanceerde zoekopdracht naar gelijkaardige inhoud voor dit artikel.