Wat maakt dat ouderen zich tevreden en thuis voelen in een zorgcentrum Een Delphi-onderzoek - de Bruijn, Twan A.M.M.G.; Bakker, Esther C.; Peeters, Sanne C.T. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2019)
Een belangrijke gebeurtenis in de menselijke levensloop is de verhuizing naar een zorgcentrum. Om deze transitie geslaagd te laten verlopen is het van belang dat een zorgcentrum de juiste voorwaarden schept om te bereiken dat bewoners zich thuis voelen en tevreden zijn. Het doel van dit onderzoek is te inventariseren welke kenmerken daarvoor volgens de medewerkers van zorgcentra in Nederland van belang zijn. In eerste instantie is op basis van literatuuronderzoek een beperkte lijst met 15 kenmerken opgesteld. Met behulp van de Delphi-methode werd vervolgens in drie rondes aan medewerkers van Nederlandse zorginstellingen gevraagd naar de betekenis van deze kenmerken voor een geslaagde aanpassing van bewoners aan de nieuwe woonomgeving en werd hen verzocht aanvullend commentaar te geven. Aan de hand hiervan zijn kenmerken geherformuleerd, toegevoegd of verwijderd. Het resultaat na de derde ronde was een hoge mate van overeenstemming over de kenmerken die men (heel) belangrijk vond. Het kenmerk ‘respect’ scoorde in alle drie de rondes het hoogst, direct gevolgd door de kenmerken ‘benadering’ en ‘veiligheid’. Tussen de verschillende functieniveaus (zoals medewerker of leidinggevende) was een hoge mate van overeenstemming over de belangrijkste kenmerken.