Zorgverlening aan thuiswonende ouderen met verward gedrag - Bosma, Corina; Ketelaar, Nicole A. B. M.; Rouwette-Witting, Marjon (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2019)
Thuiswonende ouderen met verward gedrag kenmerken zich door gedragsproblematiek vanuit dementie, psychische problematiek of maatschappelijke problematiek. De zorgverlening aan ouderen met verward gedrag is voor verzorgenden een dagelijkse uitdaging. Doel van het onderzoek is inzicht verkrijgen in hoe verzorgenden in de wijkverpleging tijdens de zorgverlening omgaan met ouderen met verward gedrag en welke factoren hierin helpend en belemmerend zijn. Het onderzoek is kwalitatief van aard. Met 17 verzorgenden is een semigestructureerd interview gehouden. Alle respondenten hebben ervaring met verward gedrag van cliënten. Belangrijkste factoren in de dagelijkse omgang die het handelen van de verzorgende direct beïnvloeden zijn de ervaren vertrouwensband tussen verzorgende en cliënt en de (emotionele) ondersteuning door het eigen team. Met name bij psychische problematiek kan het opbouwen van een vertrouwensband met een cliënt als zeer belemmerend worden ervaren. Vervolgonderzoek naar het kennisniveau en vaardigheden van verzorgenden en (wijk)verpleegkundigen in de wijkverpleging wordt aanbevolen.