Is de aanpak van delier in Nederlandse verpleeghuizen conform de richtlijn? - Kentin, Zippora A.P.; Hopman, Talita; Mulder, Astrid; Dauwerse, Linda; Luijendijk, Hanneke J.; Wetzels, Roland B.; van Munster, Barbara C. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2019)
Introductie: Delier komt veel voor bij ouderen in het verpleeghuis en heeft grote impact op de patiënt. Implementeren van goede zorg en behandeling kan een delier potentieel voorkomen dan wel de ernst of duur verminderen. Dit onderzoek werd verricht om een indruk te krijgen van de delierzorg in Nederlandse verpleeghuizen en of deze zorg conform de richtlijn wordt uitgevoerd. Doelen: Nagaan hoeveel verpleeghuizen een lokaal delierprotocol hebben en onderzoeken in hoeverre de specialist ouderengeneeskunde ‘basiszorg’ delier conform de landelijke richtlijn delier inzet. Methode: Van juni tot en met december 2016 werden verpleeghuizenorganisaties benaderd om een online enquête in te vullen. Data werden verzameld in Survey Monkey en er werden beschrijvende analyses werden verricht. Resultaten: 68 verpleeghuisorganisaties zijn geïncludeerd. 32% daarvan beschikte over een lokaal delierprotocol. 48% van de specialisten ouderengeneeskunde (SO’s) was op de hoogte van de landelijke richtlijn delier. 60% gebruikte preventieve maatregelen en 98% gebruikte een screeningsinstrument. 29% maakte gebruik van diagnostische criteria. Niet-medicamenteuze interventies werden door 96% van de SO’s ingezet. Bij 98% van de SO’s was haloperidol de eerste keus bij de behandeling van delier. Preventieve antipsychotica werd door 21% van de SO’s geadviseerd. Conclusie: Slechts een derde van de onderzochte verpleeghuisorganisaties heeft een lokaal delierprotocol. Het standaardiseren van lokale zorg, met daarin speciale aandacht voor preventie, diagnostiek en nazorg, kan een belangrijke stap zijn in de verbetering van de huidige delierzorg.