Validatie van de EAT-10 in het Nederlands ter screening van orofaryngeale dysfagie in een oudere populatie - Chung, Chun Yuen Johnny; Perkisas, Stany; Vandewoude, M. F. J.; De Cock, Anne-Marie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2019)
De prevalentie van orofaryngeale dysfagie (OD) bij ouderen >76j wordt geschat op 26%. OD kan leiden tot malnutritie, depressie, vermindering van de levenskwaliteit en verhoogde mortaliteit bij ouderen. Ondanks deze belangrijke complicaties wordt OD vaak niet ontdekt door het gebrek aan een betrouwbaar en makkelijk toepasbaar screeningsinstrument. De Eating Assessment Tool-10 (EAT-10) vragenlijst bestaat uit tien stellingen die symptomen en tekens van OD bevraagt. In de huidige literatuur wordt een afkapwaarde van ≥3 punten aangehouden ter bepaling vanaf wanneer er een risico voor OD bestaat. De EAT-10 vragenlijst vertoont een goede interne consistentie en test-hertest-betrouwbaarheid en is gevalideerd in verschillende talen met vergelijkbare resultaten. Het doel van de huidige studie is de validatie van de EAT-10 vragenlijst in het Nederlands. De resultaten tonen een sterke test-hertest-betrouwbaarheid (Spearmans rho 0,841) en een interne consistentie van 0,917 via Cronbachs alfa. De Nederlandstalige EAT-10 vragenlijst is in een klinische omgeving goed toepasbaar met een gemiddelde afnameduur van 2 minuten en 28 seconden (± 1 minuut en 32 seconden). Validatie van de Nederlandstalige EAT-10 vragenlijst maakt screening van OD bij een Nederlandstalige (oudere) populatie mogelijk.