Ontwikkeling en validering van de Informant Assessment of Geriatric Delirium Scale (I-AGeD). Herkenning van delier bij geriatrische patiënten - Rhodius-Meester, H. F. M.; van Campen, J. P. C. M.; Fung, W.; Meagher, D. J.; van Munster, B. C.; de Jonghe, J. F. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Doel Delier komt frequent voor bij ouderen opgenomen in het ziekenhuis. Informatie verkregen van mantelzorgers zou kunnen bijdragen aan het herkennen van delier. Ons doel was om een vragenlijst voor mantelzorgers te ontwikkelen, de Informant Assessment of Geriatric Delirium (I-AGeD), om zo bij te dragen aan betere diagnostiek van delier bij oudere patiënten. Methode Een cross-sectionele observationele studie met een constructiecohort en twee valideringscohorten vond plaats op de afdeling Klinische Geriatrie van twee opleidingsziekenhuizen. Een diagnose delier, gebaseerd op de DSM-IV-criteria, werd direct bij binnenkomst in het ziekenhuis gesteld door arts-assistenten geriatrie en werd herbeoordeeld binnen 48 uur na opname. Mantelzorgers vulden bij aanvang van de opname een vragenlijst met 37 items in, hiervan werden uiteindelijk tien items geselecteerd die symptomen van delier beschreven. De items werden geselecteerd op het vermogen onderscheid te maken tussen aanwezigheid en afwezigheid van een delier, interne consistentie en inter-item correlaties. Resultaten 88 Patiënten werden in het ontwikkelcohort geïncludeerd. De gemiddelde leeftijd was 86.4 (SD 8.5) en 31/88 patiënten hadden een delier bij aanvang van opname. Interne consistentie van de tien item I-AGeD was hoog (Cronbachs alfa = 0,85). Bij een afkapwaarde van >4 was de sensitiviteit 77,4% en de specificiteit 63,2%. Bij patiënten zonder dementie, was de sensitiviteit 100% en de specificiteit 65,2%. Sensitiviteit en specificiteit verschilden in de twee valideringscohorten van 70,0 en 88,9% (n = 59) respectievelijk 66,7% en 100% (n = 39). Conclusie De nieuw ontwikkelde I-AGeD vragenlijst voor de mantelzorger is een valide screeningsinstrument voor delier bij aanvang van ziekenhuisopname van geriatrische patiënten.