Verborgen zorgbehoeften bij ouderen: Ambulante geriatrische consultatie in de praktijk, een dossieronderzoek - de Groot, A. J.; Spalburg, B. T.; Allewijn, M.; Depla, M. F. I. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Over het algemeen blijven ouderen, ook hoogbejaarden, langer vitaal en onafhankelijk. Ouder worden kan echter ook geleidelijk of plotseling gepaard gaan met kwetsbaarheid. Een multidisciplinair assessment kan dan nodig zijn voor een samenhangend zorgadvies. Het Vivium ABC (Advies en Behandel Centrum) is een regionaal werkend multidisciplinair ambulant ouderenteam dat zich sinds 2003 bezighoudt met de complexe zorgproblematiek van kwetsbare ouderen in de regio Gooi Noord en noordelijke Vechtstreek. In 2009 werd een dossieronderzoek verricht om inzicht te verkrijgen in de verwijsvragen en karakteristieken van alle cliënten die in dat jaar werden aangemeld. 84 consulten werden geanalyseerd. Van de cliënten woonde 32% thuis en 61% in een zorgcentrum. De cliënten van het Vivium ABC zijn overwegend zeer oude mensen: bijna 60% is ouder dan 85 jaar. Zij zijn in meerderheid vrouw en alleenstaand. De consultvraag, die meestal niet eenduidig is, heeft in meerderheid betrekking op diagnostiek naar cognitieve achteruitgang. Uit het multidisciplinaire assessment komen relatief veel niet eerder vastgestelde cognitieve, gedrags- en sociale problemen aan het licht, hetgeen bevestigt dat de problematiek van ouderen complex is. Geconcludeerd wordt dat het op een systematische manier in kaart brengen van de problemen van kwetsbare ouderen de kans vergroot dat zij passende zorg krijgen. Vervolgstudies zijn nodig om de effectiviteit en doelmatigheid van deze interventie te evalueren.