Welzijn en zorg voor kwetsbare ouderen: het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) - Meyboom-de Jong, B. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Rectificatie: Het redactioneel “Welzijn en zorg voor kwetsbare ouderen: het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO)” door Prof. B. Meyboom-de Jong is eerder verschenen in TGG 2013;44(2): 47-49 met helaas op een aantal plaatsen een verkeerd weergegeven percentage. Hierna volgt hetzelfde redactioneel nogmaals met nu de juiste percentages. Deze versie dient door de lezer te worden gezien als de enig juiste versie.” Tijdens mijn werkzaamheden als huisarts in de jaren 1970-90 bestonden er hometeams, een maandelijkse informele patiëntenbespreking van huisarts, wijkverpleegkundige en maatschappelijk werker. Toen ging de huisarts professionaliseren, de wijkverpleegkundige kreeg een computer en kwam in dienst van een gefuseerde thuiszorgorganisatie zodat de patiënten klaagden dat zij geen zuster maar een functionaris aan hun bed kregen, en de maatschappelijk werker verdween naar zijn kantoor en uit het zicht van de gezondheidszorg. Nu streeft het NPO weer naar integrale zorg.