Integrale of simpele frailty meting: de context moet leidend zijn: Een commentaar van M. Olde Rikkert op: RJJ Gobbens. Frail Elderly. Towards an integral aproach. - Olde Rikkert, Marcel G. M.; Gobbens, Robbert J. J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2010)
Dr. Gobbens en zijn promotor en co-promotoren kunnen om meerdere redenen gefeliciteerd worden met het proefschrift over een integrale benadering van het begrip frailty. De auteur en zijn begeleider hebben een serieuze inspanning geleverd om het begrip frailty vanuit een andere context te bezien, namelijk die van het integrale menselijke functioneren. Dat dit vanuit de Universiteit Tilburg gebeurt, met een rijke traditie in de sociale wetenschappen, lijkt haast vanzelfsprekend, maar is toch een belangrijke toevoeging. De context is immers in hoge mate bepalend voor het onderzoek aan het brede begrip frailty. Het kon eigenlijk dan ook niet anders dan dat een Tilburgs frailty proefschrift de sociale en psychische dimensie zou toevoegen aan het fysieke domein, dat tot nu toe dominant was in de frailty concepten. Deze aanpak past bovendien uitstekend bij de brede oriëntatie van de promotor, prof dr. Jos Schols. Aan het werk herkent men de meester.