Geriatrisch spreekuur door een specialist ouderengeneeskunde in de huisartspraktijk - Vijfvinkel, A.; Panken, Y.; Gerritsen, F. A.; Koenen, C. A. C. A.; Schols, J. M. G. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012)
Beschreven wordt een innovatief project waarin huisartsen, een specialist ouderengeneeskunde en een thuiszorgorganisatie samenwerken. Doel was kwetsbare ouderen op te sporen, adequaat te behandelen en te ondersteunen, zodat ze zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Opsporing van kwetsbare ouderen vond plaats met het Easycare instrument. De resultaten, verzameld tussen 1 oktober 2007 en 1 juli 2009, tonen dat vooral mensen met dementieverschijnselen zijn opgespoord en behandeld. Bij hen lag het accent op het verlenen van zorgplangestuurde zorg, het geven van adviezen met betrekking tot de psychogeriatrische zorgverlening en de inzet van thuiszorg op maat. Bij ouderen met somatische problematiek vonden vooral eenmalige consulten door de specialist ouderengeneeskunde plaats. De tevredenheid over de geboden zorg bij ouderen zelf en ook de betrokken professionals was groot. In de pilot werd voorts een tendens gevonden van minder verwijzingen naar de 2elijn en een reductie van het aantal acute opnames in het verpleeghuis.