Worden psychofarmaca in het verpleeghuis te vaak voorgeschreven? - Koopmans, R. T. C. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2007)
Worden psychofarmaca in verpleeghuizen te vaak voorgeschreven? Onder deze titel publiceerden collega’s Ribbe en Hertogh in 1993 een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 1 Hoewel zij geen antwoord geven op hun normatieve vraag in de titel, houden zij wel een pleidooi voor de combinatie van een medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. Met name de niet-medicamenteuze benadering, die doorgaans door de verzorgenden wordt toegepast, heeft een ‘draagkrachtversterkend’ effect, waarbij niet zozeer het gedrag van de patiënt verandert, aldus de auteurs, als wel de kwalificatie daarvan als ‘problematisch’.