De verpleeghuisarts in consult: een te weinig benutte toegevoegde waarde - van Dam van Isselt, E. F.; Schols, J. M. G. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Doel Inventariseren van het huidige gebruik van de consultatiefunctie van verpleeghuisartsen door huisartsen en de logistieke randvoorwaarden voor deze functie. Opzet Inventariserend beschrijvend onderzoek. Methode Aan de hoofden Medische Dienst van alle verpleeghuizen in Nederland (n=323) werd begin 2005 een vragenlijst met 16 vragen over de consultatiefunctie van verpleeghuisartsen gezonden. Resultaten De totale respons bedroeg 78%. De gevonden consultfrequentie is laag; 20% van de respondenten gaf aan dat er door de verpleeghuisartsen van hun verpleeghuis regelmatig consultaties verricht werden. In vergelijking met eerder onderzoek is de consultfrequentie gedaald. Onbekendheid met de expertise van verpleeghuisartsen wordt door de respondenten als belangrijkste reden voor een lage consultfrequentie aangegeven. Er werd een positief significante relatie gevonden tussen de consultfrequentie en een aantal logistieke en organisatorische factoren: Vanuit verpleeghuizen die betrokken zijn bij extramurale projecten in de thuissituatie en vanuit verpleeghuizen waar ook een regelmatig afstemmingscontact bestaat tussen huisarts en de verpleeghuisarts t.b.v. dagbehandeling-patiënten, worden significant vaker consultaties verricht. Conclusie Verpleeghuisartsen worden nog steeds weinig in consult gevraagd door de huisarts. De consultfrequentie is zelfs gedaald ten opzichte van 1998. Toch lijkt de consultatiefunctie van de verpleeghuisarts, met het oog op de voorgestane extramuralisering van de chronische zorg, nog steeds een goed vertrekpunt voor een nauwere samenwerking met de huisarts. Nader onderzoek naar de meerwaarde van de consultatiefunctie van verpleeghuisartsen ten behoeve van thuiswonende ouderen met complexe problematiek is wenselijk.