CBO Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen: wat kunnen verpleeghuizen hiermee? - Neyens, JCL; Dijcks, BPJ; de Kinkelder, A; Graafman, WC; Schols, JMGA (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Valincidenten komen frequent voor bij zelfstandig thuiswonende ouderen en nog vaker bij geı¨nstitutionaliseerde ouderen. Uit onderzoek blijkt dat preventieve multifactorie¨le interventies bij kunnen dragen aan het verminderen van valincidenten en de negatieve gevolgen daarvan. In november 2004 is de CBO Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen verschenen. Hierin wordt onder andere een overzicht gegeven van risicofactoren voor vallen bij verpleeghuispatie¨nten en aanbevelingen voor preventieve interventies voor deze patie¨ntengroep. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen hieruit zijn: 1. alle verpleeghuispatie¨nten zijn at risk; 2. breng risicofactoren in kaart in een valrisico-evaluatie (fall risk assessment) om richting te geven aan de te nemen preventieve valmaatregelen; 3. naast specifieke preventieve valmaatregelen op patie¨ntniveau dienen algemene preventieve valmaatregelen op organisatieniveau genomen te worden; 4. omdat tal van factoren van invloed kan zijn op het valrisico in verpleeghuizen, is een multifactorie¨le aanpak aangewezen. In verpleeghuizen kan deze aanpak multidisciplinair uitgevoerd worden