Op zoek naar woordpatronen in het LIM : Levensverhaal - Schroots, jjf; Kunst, l; Assink, mhj (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
In dit artikel worden de resultaten gerapporteerd van een exploratief onderzoek naar het woordpatroon van levensverhalen, gegenereerd met behulp van de Levenslijn Interview Methode (LIM). Een groep van 98 mannen en vrouwen, vrijwel evenredig verdeeld over een jongere (18-30), een middelbare (31-55) en een oudere (56-84) leeftijdsgroep, vertelt naar verhouding uitgebreid over het verleden en beknopt over de toekomst. Gerekend naar het aantal woorden verhouden herinneringen (verleden) en verwachtingen (toekomst) zich ongeveer als vijf staat tot een. Ouderen blijken naar verwachting meer woorden nodig te hebben voor hun verleden dan jongeren, maar wat de toekomst betreft is er geen verschil tussen jong, middelbaar en oud. Voor alle respondenten geldt dat negatieve herinneringen beduidend meer woorden vergen dan positieve herinneringen in een verhouding van ongeveer drie staat tot twee. De betekenis van het LIM | woordpatroon voor de praktijk (intake, reminiscentie- en life-review therapie) wordt kort besproken.