Prevalentie van probleemgedrag bij een groep dementerende verpleeghuispatie¨nten - Zuidema, su; van der Meer, mm; Pennings, gatc; Koopmans, rtcm (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Probleemgedrag bij dementie is belastend voor patie¨nt en partner en is vaak de reden voor opname in een verpleeghuis. Onderzoek naar prevalentie van probleemgedrag is schaars. In dit onderzoek werd bepaald hoe vaak probleemgedrag bij dementerende verpleeghuis patie¨nten voorkomt. Bij 59 patie¨nten met dementie in twee Nederlandse verpleeghuizen werd de Neuropsychiatrische Vragenlijst (NPI-NH) en de Cohen-Mansfield Agitatie Vragenlijst (CMAI) gebruikt om het probleemgedrag over de afgelopen twee weken in kaart te brengen. Probleemgedrag kwam bij ongeveer 85% van de onderzochte groep voor. Gemeten met de NPI-NH bleken agressie/agitatie en apathie bij bijna 40% van de patie¨nten voor te komen . Wanen, hallucinaties, depressie en angst kwamen bij 10-15% van de patie¨nten voor . Gemeten met de CMAI kwamen vloeken/verbale agressie, algemene rusteloosheid, klagen, negativisme en herhaalde gedragingen bij 30-50% van de patie¨nten voor. Grootschaliger onderzoek naar de prevalentie van probleemgedrag en de mogelijk van invloed zijnde factoren is nodig.