Eenzaamheidsinterventies bij ouderen: ordening en effectiviteit - Stevens, NL; Martina, CMS (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
De centrale vraag van dit artikel is of interventies gericht op vermindering van eenzaamheid bij ouderen die op verschillende niveaus en met verschillende doelen in Nederland opgezet zijn, effectief zijn. Negen verschillende interventies worden beschreven; bij slechts drie kon een significante vermindering van eenzaamheid aangetoond worden. Kenmerkend van deze interventies is hun gerichtheid op specifieke doelgroepen, hun langere duur en de invloed van deelnemers op de toepassing van de interventiemethoden. Twee van de drie zijn interventies op groepsniveau. Een pleidooi wordt gehouden voor meer onderzoek naar effectiviteit en doelmatigheid van interventies, meer systematische verwijzing van eenzame ouderen naar interventies en de ontwikkeling van persoonsgerichte trajecten van interventies.