Een screeningsinstrument om de geriatrische liaison in het ziekenhuis op te starten: de Voorlopige Indicator voor Plaatsing (VIP) - Vandewoude, mfj; Geerts, cam; d’Hooghe, ahm; Paridaens, kmj (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Met de vergrijzing wordt ook de gehospitaliseerde patie¨ntenpopulatie ouder en fragieler. Hierdoor zullen naast de zuiver medische en somatische problematiek ook psychosociale factoren steeds belangrijker worden. Om deze patie¨nten adequaat op te vangen is een meer globale en vooral tijdig ingestelde geriatrische aanpak nodig. Dit kan verwezenlijkt worden via een zorgprogramma Geriatrie. Om dit op te starten zijn er echter “triggers” nodig. Om die reden wordt een screeningsinstrument voorgesteld dat gemakkelijk toepasbaar is, ook door paramedici. Het instrument werd gevalideerd op alle (n=618) opgenomen ouderen (> 70 jaar) op de niet geriatrische afdelingen van een algemeen ziekenhuis gedurende 6 maanden. Deze “Voorlopige Indicator voor Plaatsing” (VIP) toont een goede sensitiviteit (81 %) en specificiteit (86 %) en een hoge negatief predictieve waarde (97 %) voor een verhoogde zorgbehoefte die de oorzaak kan zijn van ontslagproblemen. Hij vertoont daarnaast een positieve correlatie met een verlengde ligduur (p < 0.001). Het instrument kan gebruikt worden zowel op de spoedafdeling als op de ziekenhuisafdelingen omdat het zich via anamnese richt naar premorbide frailtyfactoren. Door zijn eenvoud kan het gescoord worden door een verpleegkundige zonder specifieke geriatrische opleiding. Hierdoor worden patie¨nten met weinig risico gemakkelijk herkend. Een positieve score doet ontslagproblemen en een verlengde ligduur vermoeden. Opstarten van de geriatrische liaisonfunctie lijkt dan aangewezen