Ethiekondersteuning met CURA - Aanvaardbaarheid en haalbaarheid onder medisch behandelaren in de ouderengeneeskunde en palliatieve geneeskunde - Swart, Lieke; Van Schaik, Malene; Garstman, Charlotte; Sizoo, Eefje; Metselaar, Suzanne (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Inleiding: Morele dilemma’s binnen de ouderengeneeskunde en palliatieve geneeskunde zijn veelvoorkomend en kunnen leiden tot morele stress. Ethiekondersteuning helpt zorgverleners om te gaan met morele dilemma’s en morele stress. CURA is een laagdrempelige vorm van ethiekondersteuning. De haalbaarheid voor verpleegkundigen en verzorgenden binnen de palliatieve zorg is reeds onderzocht. Het is echter nog onduidelijk of medisch behandelaren CURA een aanvaardbaar en haalbaar instrument vinden. Methoden: Prospectieve cohortstudie gebruikmakend van gemengde methoden. Deelnemers zijn medisch behandelaren in de ouderengeneeskunde en palliatieve geneeskunde die een workshop over CURA hebben gevolgd. Zij ontvingen een baseline vragenlijst (n=41) na de workshop met vragen omtrent aanvaardbaarheid en na drie maanden een follow-up vragenlijst (n=22) met vragen omtrent haalbaarheid. Hierna volgden verdiepende interviews (n=7). Resultaten: 68% van de deelnemers was op baseline van plan om CURA te gaan gebruiken; 32% misschien. 14% heeft daadwerkelijk CURA gebruikt na drie maanden. De haalbaarheid is afhankelijk van verschillende factoren: (1) het herkennen van een morele situatie; (2) vertrouwd zijn met de methodiek; (3) het plannen van een CURA-sessie; (4) de rol van collega’s en de zorgorganisatie. Conclusie: Hoewel CURA een aanvaardbaar instrument is voor medisch behandelaren, is de haalbaarheid laag als behandelaren geen aanvullende training of ondersteuning krijgen.