Realiseren van een passende functiemix in verpleeghuizen: Werken aan teamsamenstelling én interprofessionele samenwerking - Lovink, Marleen; Plouvier, Annette O.A.; Barendse, Sofie; van Vught, Anneke; Koopmans, Raymond T.C.M.; Gerritsen, Debby L.; Persoon, Anke (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
Het aantal ouderen met een complexe zorgvraag neemt toe in Nederlandse verpleeghuizen en tegelijkertijd is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dit vraagt om een andere organisatie van zorg. De doelen van dit onderzoek waren kennis te genereren over: 1) de samenhang tussen teamsamenstelling en interprofessionele samenwerking in een passende functiemix en 2) het ontwikkelen en implementeren van een passende functiemix in verpleeghuizen. In dit participatief actieonderzoek namen vijf zorgorganisaties met zeven teams deel. De focus in dit onderzoek lag op de verzorgende/verpleegkundige, psychologische en medische en disciplines. De teams gingen aan de slag met het optimaliseren van hun functiemix aan de hand van op organisatieniveau geformuleerde vuistregels en een door de actieonderzoeker gemaakte situatieanalyse. Data werden verzameld door logboeken van de actieonderzoekers en focusgroepen met de deelnemers. Uit de thematische analyse bleek dat teams startten met het creëren van helderheid over ieders functie, het optimaliseren van de overlegstructuur en andere samenwerkingsaspecten. Van daaruit ontstond er meer inzicht in de vraag of de teamsamenstelling optimaal en toekomstbestendig was. Randvoorwaardelijk in het experimenteren met de functiemix bleken aanmoediging, begeleiding, tijd en (financiële) ruimte.