Zingeving: aandacht voor wat echt belangrijk is. Ervaringen in een verpleeghuis van bewoners en naasten - Fruneaux-van Amerongen, Niecky T.Z.; Persoon, Anke; Engels, Yvonne M.P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
De verhuizing naar een verpleeghuis heeft een grote impact op het leven van bewoners en hun naasten. De relatie met zorgmedewerkers is vaak intensief en biedt volop kansen om aandacht voor zingeving te hebben. Tot nu toe is onduidelijk in welke mate zorgmedewerkers aandacht hebben voor de zingevingsdimensie en dit toepassen in hun dagelijkse contacten. Om inzichtelijk te maken hoe bewoners en naasten aandacht voor zingeving ervaren in de dagelijkse praktijk van een verpleeghuis, zijn bij vier bewoners en vier naasten semigestructureerde interviews afgenomen. De transcripten werden geanalyseerd volgens de principes van reflexieve, inductieve thematische analyse. Er werden drie thema’s en zeven sub-thema’s geïdentificeerd die bijdragen aan aandacht voor zingeving en die we ‘zingevingsvaardigheden’ hebben genoemd: afstemmen (met aandacht aanwezig zijn en eigenheid bewoner erkennen), verbinden (benadering aanpassen, communicatie aanpassen en zorgrelatie opbouwen) en verdiepen (contact verdiepen en levensvragen erkennen). Uit ons onderzoek blijkt dat zorgmedewerkers vaardigheden toepassen in hun dagelijkse contact met bewoners die hen helpen af te stemmen en te verbinden. Wat echter niet duidelijk uit de interviews naar voren komt is het tot verdieping komen in het contact. Een combinatie van training, intervisiebijeenkomsten en coaching-on-the-job, zoals onderdeel was van de bredere studie, sluit aan op de wijze waarop zorgmedewerkers leren en wat zij nodig hebben om hun zingevingsvaardigheden verder te verdiepen in de praktijk.