Effecten van het afbouwen van antihypertensiva op neuropsychiatrische symptomen en kwaliteit van leven in verpleeghuisbewoners met dementie (DANTON). Een multicenter, open-label, uitkomst-geblindeerde, gerandomiseerde studie - Bogaerts, Jonathan M.K.; Gussekloo, Jacobijn; de Jong-Schmit, Bianca E.M.; le Cessie, Saskia; Ravensbergen, Willeke M.; Mooijaart, Simon P.; Achterberg, Wilco P.; Poortvliet, Rosalinde K.E. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
Introductie De balans tussen voor- en nadelen van antihypertensiva bij ouderen met gevorderde dementie is onduidelijk. Deze studie onderzoekt of het afbouwen van antihypertensiva bij verpleeghuisbewoners met dementie leidt tot afname van neuropsychiatrische symptomen (NPS) en behoud van kwaliteit van leven. Methoden Deze uitkomst-geblindeerde RCT (NL7365) randomiseerde Nederlandse verpleeghuisbewoners met matig-ernstige dementie en een systolische bloeddruk (SBP) van ≤ 160mmHg onder antihypertensiva naar, ofwel afbouwen van antihypertensiva (n=101) ofwel standaardzorg (n=104). Uitkomsten waren NPS (Neuropsychiatric Inventory-Nursing Home [NPI-NH]) en kwaliteit van leven (Qualidem) op 16 weken. Resultaten Na randomisatie van 205 deelnemers (mediane leeftijd 86 jaar [IQR 80–90]; 79.5% vrouw; mediane SBP 134mmHg [IQR 123–146]) werd randomisatie, 29 maanden na de start, vroegtijdig gestopt vanwege een geobserveerd hoger veiligheidsrisico van afbouwen bij een gebrek aan voordeel. Er werden geen significante verschillen gezien voor de NPI-NH (gemiddelde verschil 1.6 [95%BI –2.3 tot 5.6]) en Qualidem (gemiddelde verschil –2.5 [95%BI –6.0 tot 1.0]). Ernstig ongewenste effecten, zoals cardiovasculaire events en overlijden traden op bij 36% van de deelnemers van de afbouwgroep en bij 24% van de standaardzorggroep (gecorrigeerde hazard ratio 1.65 [95%BI 0.98 tot 2.79]), na een mediaan van 135 (IQR 66-209) dagen in afbouwgroep en 103 (IQR 54-171) dagen in controlegroep). Conclusie Vanwege het gebrek aan voordeel en een geobserveerd hoger veiligheidsrisico wordt het proactief afbouwen van antihypertensiva bij ouderen met dementie niet geadviseerd.