Een wankel evenwicht: een case studie over gehechtheid, controle en intiem partnergeweld bij ouderen - Van Assche, Lies; Van de Ven, Luc (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
Intiem partnergeweld (IPG) komt bij ongeveer één op zes partnerrelaties voor. Doorheen de levensloop evolueert de aard van het geweld, waarbij op latere leeftijd meer emotioneel en financieel geweld optreedt. In deze klinische les komen factoren aan bod die IPG bij ouderen beïnvloeden. Zo kunnen veranderende levensomstandigheden op late leeftijd een bestaand evenwicht binnen de partnerrelatie verstoren. We gaan aan de hand van een casus dieper in op de rol van gehechtheid, macht en controle. Concluderend formuleren we enkele aandachtspunten in de begeleiding door de hulpverlener.