De bekendheid van frailty in de praktijk - Van Hoof, An; Léonard, Silke; Bonnez, Yannic; Vermeiren, Sofie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2022)
Samenvatting Er is steeds meer ruimte en aandacht voor de mogelijkheden die onze verouderende populatie met zich meebrengt. Eén van de belangrijkste bezorgdheden echter aangaande onze verouderende samenleving is frailty. Ondanks de vele bestaande initiatieven in het uitwerken van richtlijnen, alsook het ontstaan van geriatrische dagziekenhuizen, is bijkomende aandacht voor deze problematiek nodig. De vraag die hierbij kan worden gesteld, is: ‘Welke kennis en skills bezitten gezondheidswerkers, bij wie het voornaamste doelpubliek de oudere is, rond het thema frailty?’ Er werd gebruik gemaakt van een semigestructureerd interview, om na te gaan wat de huidige kennis en visie van het concept frailty is bij zorgverleners werkzaam in een ziekenhuis, met als voornaamste doelpubliek de oudere. Om de resultaten gestructureerd weer te geven, werd gebruik gemaakt van een matrix. Uit dit onderzoek blijkt dat de kennis en huidige aanpak van frailty in de klinische praktijk nog erg gefragmenteerd is. Hoewel gezondheidswerkers over het algemeen een relatief goed beeld hebben van het fenomeen, worden fundamentele processen te weinig uitgebreid besproken om echt te kunnen spreken van de aanwezigheid van “diepgaande kennis”.