Welke woorden ouderen gebruiken als het gaat om ouder worden en kwetsbaarheid: een Delphi-studie - Golbach, Rianne D.J.; Hobbelen, Hans J.S.M.; Jager-Wittenaar, Harriët (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2022)
Samenvatting Achtergrond: Kwetsbaarheid is een term die veel en in toenemende mate wordt gebruikt in het omschrijven van individuen met een verhoogd risico op negatieve gezondheidsuitkomsten als gevolg van meerdere lichamelijke, psychische en/of sociale problemen. Kwetsbaarheid komt vaak voor bij ouderen. Desondanks gebruiken ouderen zelf deze term niet of nauwelijks. De volgende vragen staan centraal in dit onderzoek: welke woorden worden gebruikt in de Nederlandstalige literatuur en welke woorden herkennen en gebruiken ouderen zelf in het beschrijven van ouder worden en kwetsbaarheid? Methode: De methode was tweeledig: 1) bestuderen van Nederlandstalige grijze literatuur en 2) een Delphi-procedure. Eerst zijn termen uit de literatuur verzameld en vervolgens zijn de gevonden termen voorgelegd aan een ouderenpanel (>70 jaar, N=30). Daarnaast had het ouderenpanel de mogelijkheid om zelf nieuwe termen in te brengen. In drie ronden gaven zij aan of zij de termen herkennen dan wel gebruiken. Resultaten: In totaal zijn 187 termen voorgelegd aan het ouderenpanel. Na analyse zijn er 69 termen behouden die door ouderen herkend of gebruikt worden. De termen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. De categorie kwetsbaarheid komt niet terug in de definitieve lijst met termen, wegens te weinig herkenning en gebruik door de panelleden. Conclusie: Dit onderzoek laat zien welke alternatieve termen gehanteerd kunnen worden in schriftelijke en mondelinge communicatie met ouderen over thema’s als kwetsbaarheid en ouder worden. Abstract Background: Frailty is a term widely and increasingly used in describing a condition of individuals experiencing multiple problems in one or more domains of human functioning, physical, psychological, and/or social. Frailty is a common condition among older people. Yet, it seems older people barely use this term. This study aims to answer the following research questions: which words are used in the Dutch literature and which words do older people recognize and use in describing ageing and frailty? Method: The method was twofold, 1) a study of Dutch grey literature and 2) a Delphi procedure. This process involved collecting terms from the literature after which the words were presented to a Delphi panel of older people (>70 years, N=30). The procedure consisted of three rounds in which the panellists were asked whether they recognized or used the terms. The panellists had the opportunity to add terms to the already existing words on the lists. Results: A total of 187 terms were submitted to the Delphi panel. After analysis, 69 words were retained that were recognized or used by older people. The terms were subdivided into different categories. The category frailty is not included in the final list of terms, due to the panel members’ lack of regocnition and use. Conclusion: This study shows which alternative terms can be used in written and oral communication about themes such as frailty and ageing with older people.