Wie denkt er nog aan tuberculose? Overlijden na reactivatie van latente tuberculose bij een oudere patiënt - Es-Safraouy, Houda; Stoop, Wim; van Leuven, Sander I.; van Asselt, Dieneke Z. B. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2021)
Samenvatting Latente tuberculose (LTBI) komt vaak voor bij de oudere patiënt. Latente infectie kan gereactiveerd worden door het starten van immunosuppressiva. Bewustwording van de hoge prevalentie van tuberculose (TBC) onder ouderen is daarom belangrijk. Een goede risico-inventarisatie voor het starten van immunosuppressiva draagt bij aan tijdige herkenning en behandeling van LTBI. De voorgeschiedenis van LTBI bij onze patiënt was niet bekend. Hij was opgenomen op de afdeling geriatrie met algehele achteruitgang na behandeling met immunosuppressiva voor een polyartritis. Hij had caviterende pulmonale laesies. De Polymerase Chain Reaction test (PCR) detecteerde Mycobacterium tuberculosis. Abstract Latent tuberculosis has a high prevalence rate among older patients. Latent tuberculosis could be reactivated when patients are treated with immunosuppression. Therefore it is crucial to create awareness of the high prevalence of tuberculosis in the older patient. A thorough assessment of the risk of infection before starting immune modulating treatments contributes to timely recognition and treatment Our patient had an unknown history of latent tuberculosis. He was admitted to the geriatric department because of his deteriorating condition after the start of different immunosuppressing drugs for his arthritis. He developed cavitating pulmonary lesions. The PCR detected Mycobaterium tuberculosis.