Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen: Epidemiologische aspecten - Penders, Krystle A.P.; Dierickx, Serafine; Steenhaut, Priska; Dierckx, Eva; Rossi, Gina M.P. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Ondanks de groeiende klinische aandacht voor persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (≥ 55 jaar) is empirisch onderzoek naar persoonlijkheidspathologie op latere leeftijd beperkt. Gezien de toenemende mondiale vergrijzing is wetenschappelijk kennis op dit vlak cruciaal. Dit artikel geeft een overzicht van epidemiologische aspecten van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, zoals de prevalentie, het beloop en de invloed ervan op verschillenden gebieden van functioneren. Abstract Despite growing clinical attention to personality disorders in older adults (≥ 55 yrs.), empirical research addressing personality pathology in late life is scarce. Given the ageing of the population globally, scientific knowledge in this area is of vital importance. This article gives an overview of the epidemiological aspects of personality disorders in older adults, such as prevalence, the course and the impact on various domains of functioning.