Pilot study naar het persoonsgericht gebruik van foto’s in de communicatie met mensen met dementie - Theijsmeijer, Sanne; de Boo, Gerly M.; Dröes, Rose-Marie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Sociaal contact is van belang voor het welbevinden van mensen. Dementie kan de sociale interactie bemoeilijken. In twee gerandomiseerde gecontroleerde pilot studies werd onderzocht of het samen bekijken van verschillende typen foto’s invloed heeft op de stemming van en sociale interactie met mensen met matig ernstige tot ernstige Alzheimer dementie wonend in verpleeghuizen. Bij de eerste interventie kregen deelnemers in de experimentele groep (n = 10) portretten met positieve gezichtsuitdrukkingen te zien en deelnemers in de controlegroep (n = 10) portretten met een neutrale gezichtsuitdrukking. Tijdens de tweede interventie kreeg de experimentele groep (n = 10) persoonsgerichte foto’s te zien en de controlegroep n( = 10) niet-persoonsgerichte foto’s. Er bleken geen statistisch significante verschillen in stemming en de mate van sociale interactie tussen de groepen. Berekening van de effect sizes liet echter zien dat er een tendens was naar meer positief gedrag bij het bekijken van neutrale portretfoto’s en dat persoonsgerichte foto’s een positievere uitwerking hadden op sociale interactie, negatief gedrag, spraak en stemming.