Atypische presentatie van depressie leidend tot vertraging in de behandeling - Van Gool, Arthur R.; Meijer, Maarten; Birkenhäger, Tom K. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Depressies kunnen zich atypisch presenteren waardoor protocollaire biologische behandeling vertraging kan oplopen. We beschrijven een casus van een 62-jarige vrouw bijwie uiteindelijk sprake bleek van een depressieve episode,met psychotische kenmerken. De weinig typische presentatie leidde zowel in het ambulante behandeltraject in verschillende onderdelen van de GGZ, als tijdens klinische observatie tot aanhoudende diagnostische onzekerheid. Protocollaire biologische behandeling liep hierdoor vertraging op. Uiteindelijk leidde lithium-additie aan een tricyclisch antidepressivum tot een volledige remissie. Een aantal factoren die deze diagnostische onzekerheid kunnen verklaren worden besproken.