Gezondheid en welbevinden van ouderemigranten in Nederland: Een narratieve literatuurstudie - Conkova, Nina; Lindenberg, Jolanda (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
In de afgelopen jaren is er groeiende interesse in de problematiek van ouderen met een niet- Nederlandse achtergrond. Desondanks blijft het de vraag wat wij daadwerkelijk weten over deze doelgroep. Dit artikel draagt bij aan het beantwoorden van deze vraag door een overzicht van onderzoeksbevindingen te geven op het gebied van gezondheid en welbevinden. In totaal zijn er 104 publicaties meegenomen in dit overzicht, waarvan 69 gepubliceerde artikelen in (inter)nationale tijdschriften en 35 rapporten. De resultaten laten zien dat het leeuwendeel van het bestaande onderzoek zich richt op de drie grootste groepen niet-westerse migranten in Nederland – Surinaamse, Turkse en Marokkaanse ouderen – en op gezondheidsthema’s zoals gezondheidsstatus en zorggebruik en -kwaliteit. Belangstelling voor de problematiek rondom welbevinden van oudere migranten is daarentegen nog schaars. Op de huidige onderzoeksagenda is er ook weinig aandacht voor de diversiteit onder migranten, hoewel eerder onderzoek laat zien dat verschillen tussenmigrantengroepen relatief groot zijn. Naar aanleiding van dit overzicht sluitenwe afmet een pleidooi voor meer verklarend onderzoek dat verder gaat dan herkomstland en sociaaleconomische status.