Fysieke fixatie en slimme technologie in Vlaamse woonzorgcentra: Resultaten van een surveybevraging bij zorg- en beleidspersoneel over visie en gebruik - Carlassara, V.; Lampo, E.; Degryse, B.; Van Audenhove, C.; Spruytte, N. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Doelstelling Het STAFF-project onderzoekt in welke mate slimme technologie een alternatief kan vormen voor fysieke fixatie in woonzorgcentra. Een surveybevraging is opgezet met als doelstelling meer inzicht te krijgen in de visie op en het gebruik van fysieke fixatie enerzijds en van slimme technologie anderzijds. Methode Twee deels overlappende gestructureerde vragenlijsten zijn ontwikkeld en uitgestuurd naar medewerkers van Vlaamse woonzorgcentra. Honderd zesenvijftig beleidsmedewerkers (directie of stafmedewerkers) en 238 zorgpersoneelsleden vulden de online survey in. Resultaten Er is een lage algemene aanvaardbaarheid van fysieke fixatie, maar het beeld over aanvaardbare redenen en aanvaardbare middelen van fysieke fixatie is genuanceerd. Ongeveer de helft van het beleidspersoneel zegt slimme technologie toe te passen in het woonzorgcentrum. Een te hoge kostprijs van slimme technologie en het niet voldoen van de infrastructuur van het woonzorgcentrum zijn de belangrijkste redenen voor het (nog) niet toepassen van slimme technologie. Alle respondenten vinden meerdere strategieën belangrijk om te komen tot fixatie-arme zorg in woonzorgcentra. Conclusie Fysieke fixatie is een complexe thematiek en vergt genuanceerde analyse en opvolging. Deze studie toont dat er nog groeimarge is in het terugdringen van fysieke fixatie en dat Vlaamse woonzorgcentra openstaan voor de inzet van slimme technologie.