Evaluatie door casemanagers dementie: Een explorerende praktijkstudie naar vormen en inhoud - Ketelaar, Nicole A. B. M.; Jukema, Jan S.; van Bemmel, Marlies; Adriaansen, Marian J. M.; Smits, Carolien H. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Achtergrond Deze praktijkgerichte explorerende studie beoogt inzicht te geven in dewijzewaarop casemanagers dementie vorm en inhoud geven aan de evaluatie van hun begeleiding van het informele zorgnetwerk. Methode Er is gebruik gemaakt van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden, uitgevoerd onder 57 casemanagers dementie, verbonden aan drie verschillende dementienetwerken. Resultaten De kwantitatieve en kwalitatieve data zijn ondergebracht in vier thema’s: (1) houding ten aanzien van evaluatie, (2) vormen van evaluatie, (3) uitvoering van evaluatie en (4) inhoud van evaluatie. Er bestaat diversiteit in vorm en inhoud van het evalueren door casemanagers met cliënten enmantelzorgers. Casemanagers erkennen het belang van een tussentijdse- en eindevaluatie, maar het ismoeilijk daarmethodisch vorm aan te geven. Belemmeringen die casemanagers ervaren, hebben te maken met cliënt- en professionalfactoren en laten hierin diverse aspecten zien. Conclusie Casemanagers evalueren vooral informeel en doorlopend om hun begeleiding op de behoeften van cliënt en mantelzorger af te stemmen. In mindere mate gebruiken casemanagers evaluatie om de kwaliteit van hun handelen systematisch te toetsen. Een vervolgdiscussie over vorm en inhoud van evalueren dientmet casemanagers en cliënten op individueel, professioneel en maatschappelijk niveau gevoerd te worden.