Het toepassen van valpreventiemaatregelen bij thuiswonende ouderen: een survey onderzoek in Vlaanderen - Leysens, Greet; Vlaeyen, Ellen; Vanaken, Deborah; Janssens, Elise; Dejaeger, Eddy; Cambier, Dirk; Gielen, Evelien; Goemaere, Stefan; Vandeput, Olivia; Milisen, Koen (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Probleemstelling Valincidentiecijfers bij thuiswonende ouderen blijven aanzienlijk hoog. Gevolgen van een valincident duiden op het belang van systematisch screenen en een gerichte multifactoriële en multidisciplinaire aanpak. Deze studie beschrijft in welke mate professionele zorgverleners in Vlaanderen valpreventiemaatregelen toepassen bij thuiswonende ouderen en welke factoren implementatie belemmeren. Methode Een online survey werd verspreid via het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. Resultaten 1483 professionele zorgverleners (55 %verpleegkundigen, 24%huisartsen, 17 %kinesitherapeuten en 4% ergotherapeuten) werden geïncludeerd. 93% wordt minstens maandelijks geconfronteerd met valproblematiek. 96% meent een positieve bijdrage te kunnen leveren aan valpreventie. Minstens één maal per jaar worden valincidenten bevraagd (62%) en wordt gescreend naar loop-/evenwichtsproblemen (84%). Een multifactoriële evaluatie wordt uitgevoerd in geval van een recent valincident (95 %) of een verhoogd valrisico (76 %). Het vaakst geven professionele zorgverleners advies over onveilige situaties/gedrag (93%), loophulpmiddelen (91%), personenalarmsysteem (89%) en schoeisel (85%). Ongemotiveerde ouderen (75%), ouderen die hun valrisico ontkennen (85%), tijdsgebrek (60%), onvoldoende terugbetalingsmogelijkheden (54 %), personeelstekort (50%), moeilijke communicatie (31 %) en kennistekort (23%) zijn belangrijke belemmerende factoren. Conclusie Hoewel professionele zorgverleners zich bewust zijn van het belang van valpreventiemaatregelen, impliceren deze resultaten een meer gestructureerde multidisciplinaire samenwerking, (na)vorming, duidelijk valpreventiebeleid en aangepaste terugbetalingscriteria. Motiveren en sensibiliseren van ouderen blijft cruciaal voor een effectief valpreventiebeleid.