De complexiteit van de eerstelijnszorg voor ouderen in een kwetsbare positie - Kempen, Ruud; Metzelthin, Silke (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
Op woensdag 26 maart 2014 werd in Maastricht een symposium gehouden met als titel: ‘De complexiteit van de eerstelijnszorg voor ouderen in een kwetsbare positie’. In onze vergrijzende samenleving is het waarborgen van goede zorg voor ouderen in een kwetsbare positie één van de grootste uitdagingen. Er zijn aanwijzingen dat extramurale zorg in vergelijking met intramurale zorg betere resultaten oplevert bij minder kosten. De meeste ouderen willen ook graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit heeft tot gevolg dat er een sterke behoefte is aan (kosten-) effectieve en praktisch goed toepasbare zorginterventies, zodat ouderen in een kwetsbare positie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de laatste decennia is al veel onderzoek uitgevoerd naar het verbeteren van de extramurale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie. Echter, de meeste studies hebben geen of slechts kleine en/of korte termijn effecten laten zien.