Wie heeft positieve ervaringen in de zorg voor een bejaard familielid? - Marcoen, Alfons (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Koerner SS, Kenyon DB, Shirai Y. Caregiving for elder relatives: Which caregivers experience personal benefits/gains? Arch Geron Geriat, 2009; 48: 238-245.OnderzoeksvraagZorg verlenen aan bejaarde familieleden is vaakeen zware taak die als een last wordt ervaren,maar het kan ook een positieve ervaring zijn enveel voldoening geven.Onderzoek is meestalgericht op de negatief gekleurde gevolgen vanzorg verlenen zoals depressie, overbelasting,gezondheidsrisico’s.Minder onderzocht zijn demogelijke positieve gevolgen zoals: zich nuttigen nodig voelen, nieuwe vaardigheden verwerven,zin ervaren, het gevoel hebben van zijnplicht te vervullen. Negatieve en positieve effectenvan het zorg verstrekken kunnen naast elkaarbestaan, en de positieve kunnen een bufferzijn tegen de negatieve. Een vraag die rijst:Welke zorgverleners hebben de meeste kans omvoor hun eigen zelfbeeld en welbevinden voordeelen winst te halen uit het zorgen? Is het eenkwestie van persoonlijkheid (neuroticisme,extraversie, consciëntieusheid, vriendelijkheid)of spelen interpersoonlijke factoren (bijvoorbeeldwaargenomen sociale ondersteuning enkwaliteit van de relatiemet de zorgontvangervóór hij of zij zorgbehoevend werd) ook een rol?