Pijn en bewegen in relatie tot cognitie en gedrag bij dementie - Scherder, Erik J. A.; Eggermont, L.; Achterberg, W.; Plooij, B.; Volkers, K.; Weijenberg, R.; Hooghiemstra, A.; Prick, A. E.; Pieper, M.; Blankevoort, C.; Zwakhalen, Sandra M. G.; van Heuvelen, M. J. G.; et al. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Ouderen met een dementie kunnen geconfronteerdworden met een afname in lichamelijkeactiviteit. Er bestaat een positieve relatietussen lichamelijke activiteit en cognitie.Ofschoon de causaliteit van deze relatie bijouderen met een gevorderde dementie nogmoet worden aangetoond, komt uit vooraldierexperimenteel onderzoek naar vorenwelke schadelijke effecten niet bewegen zoukunnen hebben op het gedrag van ouderenmet een dementie. Patiënten met een dementiedie vanwege agitatie en onrust geïmmobiliseerdworden, kunnen een toename inagitatie en onrust gaan vertonen. Een andereoorzaak van verminderd of niet bewegen kanpijn zijn. Pijn kan zelfs toenemen bij dementiedoor neuropathologische veranderingen in hetcentraal zenuwstelsel.Er is toenemende (inter)nationale belangstellingvoor de ontwikkeling van een meer betrouwbarediagnostiek en behandeling vanpijn, voor de causaliteit van de relatie tussenpijn en lichamelijke (in)activiteit en voor decausaliteit van de relatie tussen lichamelijke(in)activiteit en cognitie. In dit artikel zullen deverschillende onderwerpen in deze volgordebesproken worden.