Diagnostiek van persoonlijkheid en persoonlijkheidspathologie bij ouderen - Van den Broeck, J.; Rossi, G.; Dierckx, E. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
In vergelijking met andere domeinen binnenhet persoonlijkheidsonderzoek staat het onderzoeknaar persoonlijkheid en persoonlijkheidspathologie bij ouderen nog in zijn kinderschoenen.De laatste jaren is echter deinteresse in dit onderwerp sterk toegenomengezien het groeiende aandeel ouderen in debevolking, ook al blijft de kennis hieromtrentnog relatief beperkt. Onderzoekers binnen ditdomein staan voor enkele uitdagingen. Enerzijdsis er nog maar weinig geweten over hetbeloop van persoonlijkheid en persoonlijkheidspathologieop latere leeftijd, daar longitudinalestudies hieromtrent schaars, zo nietonbestaand zijn. Anderzijds blijkt zowel vanuitde praktijk als vanuit de onderzoeksliteratuur een grote nood aan betrouwbare en valideinstrumenten voor het meten van persoonlijkheidskenmerkenbij ouderen. In dit artikelworden de voornaamste conceptuele en methodologischeknelpunten besproken, alsookrecente ontwikkelingen in Nederland enVlaanderen binnen dit onderzoeksdomein.