Verborgen zorgbehoeften bij ouderen: Ambulante geriatrische consultatie in de praktijk, een dossieronderzoek - de Groot, A. J.; Spalburg, B. T.; Allewijn, M.; Depla, M. F. I. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Over het algemeen blijven ouderen, ook hoogbejaarden, langer vitaal en onafhankelijk. Ouder worden kan echter ookgeleidelijk of plotseling gepaard gaan met kwetsbaarheid. Een multidisciplinair assessment kan dan nodig zijn voor eensamenhangend zorgadvies. Het Vivium ABC (Advies en Behandel Centrum) is een regionaal werkend multidisciplinairambulant ouderenteam dat zich sinds 2003 bezighoudt met de complexe zorgproblematiek van kwetsbare ouderen in deregio Gooi Noord en noordelijke Vechtstreek. In 2009 werd een dossieronderzoek verricht om inzicht te verkrijgen in deverwijsvragen en karakteristieken van alle cliënten die in dat jaar werden aangemeld. 84 consulten werden geanalyseerd. Vande cliënten woonde 32% thuis en 61% in een zorgcentrum. De cliënten van het Vivium ABC zijn overwegend zeer oudemensen: bijna 60% is ouder dan 85 jaar. Zij zijn in meerderheid vrouw en alleenstaand. De consultvraag, die meestal nieteenduidig is, heeft in meerderheid betrekking op diagnostiek naar cognitieve achteruitgang. Uit het multidisciplinaireassessment komen relatief veel niet eerder vastgestelde cognitieve, gedrags- en sociale problemen aan het licht, hetgeenbevestigt dat de problematiek van ouderen complex is. Geconcludeerd wordt dat het op een systematische manier in kaartbrengen van de problemen van kwetsbare ouderen de kans vergroot dat zij passende zorg krijgen. Vervolgstudies zijn nodigom de effectiviteit en doelmatigheid van deze interventie te evalueren.