Vroegdiagnostiek van de ziekte van Alzheimer: de rol van Positron Emissie Tomografie (PET) - van der Flier, Wiesje M.; Ossenkoppele, Rik; van Berckel, Bart N. M.; Scheltens, Philip (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Aanpak VUmc AlzheimercentrumVUmc Alzheimercentrum staat voor onderscheidende patiëntenzorg en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Wijhebben een unieke, innovatieve aanpak waarbij patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand gaan. Dediagnostiek is georganiseerd volgens een “one-stop-shop-model”, waarbij alle onderzoeken in één dag, tijdens dezogenaamde dagscreening, worden verricht. Na een week komt de patiënt terug voor uitslag en behandeladvies. Wanneerpatiënten daar toestemming voor geven, proberen we de beschikbare, klinische gegevens tevens te gebruiken voor hetbeantwoorden van wetenschappelijke vraagstellingen.SpeerpuntenVUmc Alzheimercentrum heeft vier speerpunten van onderzoek:1. Vroegdiagnostiek. Deze onderzoekslijn is gericht op het vinden van nieuwe methoden voor een vroege en accuratediagnose van de verschillende vormen van dementie.2. Verschillen in verschijningsvorm. De ziekte van Alzheimer is een heterogene aandoening. Deze onderzoekslijn richtzich op het vinden van biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan de heterogeniteit in klinischemanifestatie.3. Vasculaire factoren. Deze onderzoekslijn bestudeert de relatie tussen neurodegeneratieve en cerebrovasculaireschade bij het veroorzaken van dementie.4. Interventies. Deze onderzoekslijn is gericht op het vinden van behandelmogelijkheden. Het onderzoek naarfarmacologische therapie vindt grotendeels plaats in de vorm van contractresearch met grote farmaceutischebedrijven en vindt plaats bij het Alzheimer Research Center (www.arc-onderzoek.nl). Daarnaast doen we eigen,investigator-initiated onderzoek naar niet-farmacologische interventies met bijvoorbeeld licht, voeding en bewegen.