‘Aging well’ in de 21e eeuw: een psychosociaal perspectief - Stevens, N. L. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Aging well wordt opgevat als het behouden of herstellen van welbevinden bij allerlei leeftijdsgebonden veranderingen oplatere leeftijd. Dit proces wordt beïnvloed door de kwaliteit van sociale relaties en het actief verwerken van verlies ofverandering. Volgens recent LASA onderzoek zijn meer ouderen in staat om diversiteit in hun sociale netwerk langer in standte houden. Deze diversiteit bevordert geluk en mentale veerkracht, en beschermt tegen angst, depressie en eenzaamheid.Ook is er een lichte toename in controleovertuiging en een verbetering in cognitief functioneren onder nieuwe cohortenouderen. Deze ontwikkelingen bevorderen het proces van verwerking van achteruitgang in gezondheid en van partnerverlies.Deze vooruitgang geldt minder voor mensen met een lage opleiding en laag inkomen, en/of een klein sociale netwerk. Voorhen zijn een aantal interventies effectief waaronder een bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars en tweezelfmanagement interventies gericht op het omgaan met chronische ziekte en fysieke kwetsbaarheid.