Eenzaamheid en zelfmanagementvaardigheden bij visueel beperkte ouderen - Alma, M. A.; Van der Mei, S. F.; Feitsma, W. N.; Groothoff, J. W.; van Tilburg, T. G.; Suurmeijer, T. P. B. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
DoelHet bepalen van de prevalentie van eenzaamheid onder visueel beperkte ouderen en deze te vergelijken met een gematchtereferentiegroep van goedziende ouderen uit de Longitudinal Aging Study Amsterdam. Tevens worden determinanten vaneenzaamheid bij de visueel beperkte ouderen onderzocht, waaronder zelfmanagementvaardigheden.MethodeVoor deze cross-sectionele studie zijn 173 visueel beperkte ouderen telefonisch geïnterviewd. De Eenzaamheidsschaal van DeJong Gierveld en de SMAS-30 zijn gebruikt voor het meten van respectievelijk eenzaamheid en twee typen vanzelfmanagementvaardigheden, namelijk self-efficacy en initiatief nemen.ResultatenDe prevalentie van eenzaamheid onder visueel beperkte ouderen is significant hoger in vergelijking met de referentiegroepvan goedziende ouderen (50% versus 29%; p < 0,001). De multivariate hiërarchische regressieanalyse toont aan dat dezelfmanagementvaardigheid self-efficacy, partner status en zelfwaardering samenhangen met eenzaamheid. Visusgerelateerdevariabelen, zoals de ernst en de duur van de visuele beperking, zijn niet geassocieerd met eenzaamheid.DiscussieVisueel beperkte ouderen zijn een risicogroep als het gaat om eenzaamheid. De samenhang metzelfmanagementvaardigheden biedt mogelijkheden aangezien deze vaardigheden aangeleerd kunnen worden en daarmeeeenzaamheidsgevoelens bij visueel beperkte ouderen kunnen verminderen.