Het verminderen van fragmentatie in de zorg voor kwetsbare ouderen: de succesvolle ontwikkeling en implementatie van het Zorg en WelzijnsInfoPortaal - Robben, S. H. M.; Heinen, M. M.; Makai, P.; Olde Rikkert, M. G. M.; Perry, M.; Schers, H. J.; Melis, R. J. F. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Ons gefragmenteerde zorgstelsel is onvoldoende in staat om goede zorg te bieden aan kwetsbare ouderen. Daaromontwikkelden we het Zorg en WelzijnsInfoPortaal (ZWIP), een e-health interventie die beoogt om (1) zelfmanagement doorkwetsbare ouderen en mantelzorgers te ondersteunen en (2) de samenwerking tussen hulpverleners te verbeteren. Dit ZWIPkan gezien worden als een persoonlijke, via internet toegankelijke overlegtafel voor multidisciplinaire communicatie eninformatie-uitwisseling voor kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en hulpverleners. Het ZWIP werd geïmplementeerd inzeven verschillende huisartsenpraktijken en dit proces werd geëvalueerd met een mixed-methods onderzoek. In totaalnamen 290 kwetsbare ouderen en 169 hulpverleners deel aan het ZWIP. De meeste hulpverleners waren positief over deimplementatie. Bevorderende factoren voor de implementatie waren de ervaren noodzaak tot verbetering van desamenwerking tussen hulpverleners en het gebruiksgemak van het ZWIP. Belemmerende factoren waren beperktecomputervaardigheden van kwetsbare ouderen, opstartproblemen, een voorkeur voor persoonlijk contact, en beperktgebruik van het ZWIP door andere hulpverleners. Concluderend beschrijft dit artikel de succesvolle ontwikkeling enimplementatie van het ZWIP, een interventie die de fragmentatie in de zorg kan verminderen. Dit wordt nog eensondersteund door het feit dat een zorgverzekeraar het ZWIP als een declareerbare inspanning heeft erkend.