Antistolling en atrium fibrilleren: Consequenties voor de kwetsbare oudere, en de valrisicomythe - Simmers, Tim A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Atrium fibrilleren (AF) is de meest voorkomende ritmestoornis bij de mens. Incidentie neemt toe met de leeftijd, het aantalischemische beroertes als gevolg van AF disproportioneel meer. Antistolling is om die reden een van de hoekstenen vanbehandeling. Gepercipieerde ernst van bloedingsrisico’s van antistolling maken echter juist dat de groep met hoogste risico,de bejaarde populatie, relatief wordt onderbehandeld. Dit artikel belicht beide risico’s voor de traditionele vitamine Kantagonisten, alsook de nieuwe orale anti- coagulantia uit de families directe thrombine antagonisten en factor Xaantagonisten.