Bruikbaarheid en validiteit van de Nederlandse versie van de Montreal Cognitive Assessment (MoCA-D) bij het diagnosticeren van Mild Cognitive Impairment - Thissen, A. J. A. M.; van Bergen, F.; de Jonghe, J. F. M.; Kessels, R. P. C.; Dautzenberg, P. L. J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2010)
Doel:De MoCA is een nieuwe screeningstest voor Mild Cognitive Impairment (MCI). Doel van dit onderzoek is validering van deNederlandse versie (MoCA-D). Methode: De MoCA-D werd afgenomen bij gezonde ouderen en patiënten met MCI of dementieafkomstig van een geheugenpolikliniek en een (poli)kliniek geriatrie (n = respectievelijk 30, 32, 37; leeftijd≥60).Neuropsychologisch onderzoek maakte deel uit van het standaard onderzoek bij patiënten om de diagnose MCI te stellen.Sensitiviteit, specificiteit en predictieve waarden (positief: PPW en negatief: NPW) werden voor de MoCA-D bepaald.Resultaten:Er werd een significant effect van groep op MoCA-D totaalscore gevonden (F(2,95)=67,9; p