Radiofrequente ablatiebehandeling van de oudere patiënte met een mammacarcinoom - Looij, B. G.; Kreb, D. L.; Bosscha, K.; Ernst, M. F.; Jager, G. J.; Rutten, M. J. C. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2008)
Het mammacarcinoom is een belangrijk gezondheidsprobleem in de in omvang toenemende geriatrische populatie. Debehandeling van deze fragiele groep patiënten is een uitdaging voor de behandelend arts. Enerzijds geeft onderbehandelingaanleiding tot een hogere incidentie van recidief tumoren alsook tumorgerelateerde mortaliteit. Anderzijds leidtoverbehandeling tot iatrogene morbiditeit en mortaliteit. Minimaal invasieve behandelingstechnieken worden in toenemendemate in de literatuur beschreven en bieden nieuwe therapeutische mogelijkheden voor patiënten die niet voor conventionelechirurgie in aanmerking komen. Bij diverse minimaal invasieve tumor ablatie technieken wordt een malignelaesie onder controle van de beeldvormende technieken selectief behandeld met een minimale schade aan het omliggendeweefsel en een goede lokale tumorcontrole. De procedure kan plaatsvinden onder lokale anesthesie. Radiofrequente ablatielijkt een effectieve en veilige methode in de behandeling van oudere, inoperabele patiënten met kleinere (< 3 cm) mammatumoren.