Het vóórkomen van ulcera in verpleeghuizen - Achterberg, Wilco P.; Frijters, D. H. M.; Ribbe, M. W. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2008)
Inleiding Vanuit de landelijke prevalentiemetingen is bekend dat een op de drie patiënten in het verpleeghuis decubitus heeft.Het is niet bekend hoe vaak andere ulcera vóórkomen.Methode In totaal zijn er 2295 patiënten uit acht verpleeghuizen beoordeeld met de Minimum Data Set (MDS). Ruim 70% wasvrouw en de gemiddelde leeftijd was 82,9 (SD 7,4). Een derde deel was ernstig cognitief beperkt, en slechts 17% had geen ofweinig beperkingen in de ADL.Resultaten De decubitus prevalentie voor de verschillende stadia was als volgt: stadium 1: 3,6%; stadium 2: 2,5%; stadium 3:1,2%; stadium 4: 0,8%. Het hebben van decubitus was sterk gerelateerd met ADL afhankelijkheid: Odds Ratio (OR) 8,4 voormatige ADL-afhankelijkheid, en OR 35,4 voor sterke ADL-afhankelijkheid. Patiënten met decubitus hadden vaker pijn (OR 2,7)en depressieve symptomen (OR 2,1). Faeces-incontinentie was significant gecorreleerd (OR 2,6) met decubitus, net als hetgebruik van een katheter (OR 3,2) en incontinentiemateriaal (OR 2,2), urine-incontinentie was niet gecorreleerd met decubitus.De prevalentie van veneus ulcus was 2,6% en 1,7% had een veneus ulcus hoger dan stadium 1. Bij 1,2% was sprake van eenvoet ulcus bij diabetes mellitus. Bij 0,7% was sprake van een ulcus bij een perifere vaatziekte. Het gebruik van drukontlastendemaatregelen voor decubitus nam toe met ADL afhankelijkheid, desondanks gebruikte slechts 44% van de sterk ADLafhankelijkepatiënten deze maatregelen.