Predictie van functionele achteruitgang bij ambulante geriatrische patiënten op de spoedgevallendienst - Geyskens, K.; De Ridder, K.; Sabbe, M.; Braes, T.; Milisen, K.; Flamaing, J.; Moons, Ph. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2008)
Doel Het doel van deze studie is de predictieve validiteit te onderzoeken van vijf screeningsinstrumenten in het voorspellenvan functionele achteruitgang bij ouderen die ambulant verzorgd werden op een spoedgevallendienst. Methode Bij 83ouderen die ambulant op de spoedgevallendienst van UZ Leuven werden verzorgd, werden de Identification of Seniors at Risk(ISAR), Triage Risk Screening Tool (TRST), de vragenlijst van Runciman, de vragenlijst van Rowland en de Voorlopige Indicatorvoor Plaatsing (VIP) afgenomen. De functionele status 14 dagen voor opname, bij opname, en 14, 30 en 90 dagen na ontslagwerd in kaart gebracht met behulp van de Katz schaal. Resultaten De screeningsinstrumenten met de beste verhoudingtussen de sensitiviteit en negatief predictieve waarde 14 dagen na ontslag zijn de vragenlijst van Rowland en de ISAR. Dertigen negentig dagen na ontslag is dit de ISAR. Conclusie Uit dit onderzoek blijkt dat, in aanmerking genomen dat voor eenscreeningsinstrument de sensitiviteit en negatief predictieve waarde de belangrijkste parameters zijn, de ISAR het meestgeschikte instrument is om functionele achteruitgang bij ouderen na een ambulante verzorging op de spoedgevallendienst tevoorspellen. De ISAR is eenvoudig in het verpleegdossier te integreren en kan standaard bij elke patiënt op despoedgevallendienst afgenomen worden.