Interculturalisatie van de ouderenzorg: een terugblik en roep om meer onderzoek - Fokkema, C.M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2011)
In 1991 organiseerde het toenmalige NederlandsInstituut voor Zorg enWelzijn (NIZW) het symposiumTussen wal en schip? Over de oudere migrantin Nederland. Destijds heeft dit symposiumgrote indruk op mij gemaakt, niet in de laatsteplaats door de openingsfilm Oud worden vervan huis.1 Deze film schetste een beeld van Nederlandseouderen die na de TweedeWereldoorlognaar Australië en Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd.Sommigen woonden op latere leeftijdals eenling in een regulier verpleeghuis, terwijlanderen in Juliana Village, een speciaalbejaardendorp voor ‘Hollanders’, verbleven.