Geriatrisch spreekuur door een specialist ouderengeneeskunde in de huisartspraktijk - Vijfvinkel, A.; Panken, Y.; Gerritsen, F. A.; Koenen, C. A. C. A.; Schols, J. M. G. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012)
Beschreven wordt een innovatief project waarin huisartsen, een specialist ouderengeneeskunde en een thuiszorgorganisatiesamenwerken. Doel was kwetsbare ouderen op te sporen, adequaat te behandelen en te ondersteunen, zodat ze zolangmogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Opsporing van kwetsbare ouderen vond plaats met het Easycareinstrument.De resultaten, verzameld tussen 1 oktober 2007 en 1 juli 2009, tonen dat vooral mensen met dementieverschijnselen zijnopgespoord en behandeld. Bij hen lag het accent op het verlenen van zorgplangestuurde zorg, het geven van adviezen metbetrekking tot de psychogeriatrische zorgverlening en de inzet van thuiszorg op maat. Bij ouderen met somatischeproblematiek vonden vooral eenmalige consulten door de specialist ouderengeneeskunde plaats. De tevredenheid over degeboden zorg bij ouderen zelf en ook de betrokken professionals was groot.In de pilot werd voorts een tendens gevonden van minder verwijzingen naar de 2elijn en een reductie van het aantal acuteopnames in het verpleeghuis.